Tyúkszem ismertető jegyei

2021.01.23

Munkám során gyakran tapasztalom, hogy sokan összekeverik a tyúkszemet a szemölccsel!


De mi is valójában a tyúkszem?

Folyamatos nyomás hatására kialakuló bőrkeményedés, amelynek egy kemény közepe van, lefelé kúp alakban növekszik, amíg el nem éri a csonthártyát.

Fontos! A nyomás hatására kialakuló tyúkszem nem fertőző!


Kedves Hölgyeim! Gondoljunk csak bele, végtagjaink közül a lábunk van a legnagyobb terhelésnek kitéve. Mivel mi NŐK, szeretjük a szép és csinos magas sarkú cipőket, ami nem mindig kényelmes, de mivel nagyon jól néz ki és még a ruhánkhoz is illik, így  beleszuszakoljuk a lábunkat. Egy elegáns cipőben, testünk súlypontja a talppárnácskáira nehezedik. A lábujjak talpon végződő csontocskáinál a folyamatos nyomás hatására előszeretettel alakulnak ki. Majd csodálkozva nézzük a különböző bőrkeményedéseket és kidudorodásokat a lábujjainkon vagy a talpunkon, amik idővel égető, nyomásra szúró fájdalommal társulnak.

Te hány kiló vagy?

Bizony-bizony ezekből a megvastagodott kezeletlen bőrkeményedésekből gyakran alakulnak ki tyúkszemek. A szűk zárt cipőkben összepréselődött lábujjak csontjainál minden lépésnél, kellemetlen fájdalmat okoznak. Kalapács ujjnál elkerülhetetlen a tyúkszem kialakulása.

A tyúkszemet lábdeformitás is okozhatja, mint például lúdtalp vagy bokasüllyedés. Ilyen esetben ortopéd orvos segítségével érdemes minél hamarabb korrigálni az elváltozást.


Honnan ismered fel, hogy tyúkszemed van?

A tyúkszemnek EGY kemény közepe van! Először még kicsi a körülötte lévő bőrkeményedés, de ahogy növekszik, a bőr egyre jobban megvastagszik, kidudorodik, míg a belseje a /szem/  befelé irányuló növekedést hajt végre. Ezt nevezzük a tyúkszem gyökerének! Érdemes minél hamarabb megszabadulni tőle és a kiváltó okot megszüntetni. Sajnos ha a gyökere eléri a csonthártyát akkor már nincs mit kezdeni vele, jobb esetben, marad a sebészi szike.


Így szabadulhatsz meg tőle!

Érdemes a pedikűrösödet 4 hetente felkeresned! A havonkénti rendszeres bőrkeményedések eltávolításával megelőzheted a nem kívánatos tyúkszemek kialakulását. Amíg kisebb, addig a pedikűrösöd is eltudja távolítani. Ha viszont hagytad jó nagyra megnőni, akkor már sebészeti beavatkozást igényel. A kisebb tyúkszemeknél szalicilsavas tapasszal is próbálkozhatsz. Elterjedt módszer még a fagyasztás. Ebben az esetben ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulnod. Minden esetben, ha a kiváltó okot nem szünteted meg, gyorsan visszanő.

Nagyon fontos, hogy ha cukorbeteg vagy, vagy keringési rendellenességben szenvedsz, semmi kép se kezdj házi tyúkszem eltávolításba!


Amennyiben ilyen jellegű problémád van, fordulj hozzám bizalommal.

Pedikűrösöd: Angéla