Szemölcs fajták

2021.01.24

Pedikűrözés során többször tapasztaltam, hogy sokan nem tudják, hogy járásközben, a talpon jelentkező fájdalom mögött, szemölcs húzódik meg.

A legelterjedtebb, leggyakoribb szemölcs típust, a humán papilloma vírus okozza, rövidített nevén HPV vírus. A szemölcsöknek 150 fajtáját ismerik. A HPV 16-18 vírusok az intim tájakon fertőznek.


Mivel vírus ezért fertőző!


A vírusos szemölcs a bőr sejtjeit, a bőrt és a nyálkahártyát is megbetegíti. Elég egy apró felszíni sérülés és már meg is telepedett. Lappangási ideje 4 héttől 8 hónapig terjedhet. A szemölcs fajták között a legelterjedtebb a közönséges szemölcs a (verruca vulgalis). Leggyakrabban ezek bukkannak fel talpon, kézen, valamint az ujjakon. Körülbelül 2-5 mm nagyságú tagolt felszínű, tömött tapintású csomókról beszélünk. Amíg kicsik nem okoznak fájdalmat és nem zavaró a jelenlétük. De ahogy növekednek, nem csak esztétikailag csúnyák, hanem fájdalommal is járnak. Legjobban a talpon kialakuló, azaz, befelé növő szemölcs, járáskor jelentkező fájdalomról ismerhető fel. Megjelenhet arcon, nyakon, állon és a szemhéjon is, fonalszerű kocsonyás képződményként. A szemölcsök terjedéséhez nagyban hozzájárulnak a közös fürdők, uszodák, edzőtermek, wellnes szállodák. A szemölcs vérrel is terjed, ezért óvatosan kell kezelni.


Leggyakoribb szemölcs fajták

Uszodai szemölcs: 1-5 mm nagyságú, félgömb alakú, fehéresen áttűnő elváltozás. Közepe köldök szerűen behúzódik. Ha megnyitjuk vírusokból és szövettörmelékből áll. A bőrön lévő hajszálrepedéseken hatol be a bőrbe, majd megtelepedve csomócskákat, szemölcsöket okoz.

Mozaik szemölcs: Jellegzetesen sárgás, vaskos, elszarusodott, egyenetlen bőrfelület, amely akár több centiméteresre is megnőhet. A szemölcsök szorosan egymás mellett jelennek meg. A nagyobb szemölcsökön kapillárisok találhatóak, melyek vékony ereknek felelnek meg. A szemölcs ezeken a vékony ereken keresztül növekszik.

Lapos szemölcs: 1-2 mm átmérőjű, sokszögű, sárgás, barnás vagy a bőr színével megegyező kemény elváltozás. Ha a szemölcsöt vagy a környékét megkaparjuk, vonalas elrendeződést láthatunk.


Így szabadulhatsz meg a szemölcsöktől

 • Leghatékonyabb ellenszere a természetben megtalálható, vérehulló fecskefű gyógynövény szárában lévő sárgás folyadék. A sóstói erdőben rengeteg van belőle!
 • Szemölcsirtó szerek, melyeket patikában vény nélkül lehet kapni.
 • Fagyasztással, más néven krioterápiával. Ebben az esetben megfagyasztják a szemölcsöt ami néhány nap alatt leszárad.
 • Elektromos vagy lézeres kezelés.
 • Sebészi eltávolítás.

Azt, hogy melyik módszert választjuk függ a szemölcs helyétől és nagyságától. A gyógyulási folyamat lassú, többszöri és rendszeres kezelés szükséges, amely akár 7-8 hétig is elhúzódhat.


Tippek a megelőzéshez

 • Vegyél minden nap tiszta, száraz pamut zoknit.
 • Válassz jól szellőző, megfelelő lábbelit.
 • Mindenhol töröld magad szárazra, legfőképp a hajlatokban, lábujjak között!
 • Szigorúan csak a személyes holmijaidat használd, törülközők, papucsok, cipők stb.
 • Rendszeresen fertőtlenítsd az ollókat, cipőket.
 • Szokj le a körömrágásról, ujjszopásról, kézbőr rágicsálásról.
 • Ha már kialakult, ne nyúlj hozzá, kérd szakember segítségét!

Kedves Hölgyeim! Kellő higiéniával, megfelelő kozmetikumokkal, testápolókkal vigyázni tudtok bőrötök épségére.  


Pedikűrösötök: Angéla