Lábápolási alapok

2021.07.16

A legtöbben már csak akkor vesznek tudomást a lábukról, amikor elkezd fájni. De ha vigyázol rá, akkor elkerülheted az esetleges kellemetlenségeket.

A lábápolás a lábodra illő cipőkkel kezdődik. A nem megfelelő méret növeli a lúdtalp, bütyök, benőtt köröm és tyúkszemek kialakulását. Ezek sajnos mind fájdalommal is járnak ami megnehezíti és kellemetlenné teszi a járásodat. Az edzőcipőkbe beleizzad, belebüdösödik a lábad és ezáltal hajlamosabb lesz a gombás fertőzésekre. A túl magas sarkú cipő viselése rossz testtartást és  hátfájást eredményez, ami hosszútávon ízületi fájdalmakhoz vezet.

A legmegfelelőbb sarok magasság a 2-3 centiméteres, mert ez még egyenesen tartja a gerincedet és a derekadat. 


Lábápolási rutin

Gondosan mosd meg és szárítsuk meg a lábadat. Ügyelj, hogy a lábujjak között is alaposan megszárítsd a bőrt. A nedvesség tökéletes közeg a lábgomba számára.

Körömcsipesszel vágd le a lábkörmeidet. Ne alakítsd formára, mert a szélek levágásával megnőveled a benőtt köröm esélyét, ami nagyon fájdalmas lehet.

Nap végén polcold fel a lábadat. Amennyiben  egész nap talpon vagy, és hajlamos bedagadni a lábad, akkor minden esetben tedd magasabbra a lábfejedet a fejednél és pihentesd. Lassan forgasd a lábadat, és időnként feszítsd meg az izmaidat, hogy javuljon a vérkeringés.

Puhítsd a bőrkeményedéseket. Esténként tápanyagokban gazdag krémekkel masszírozd meg a lábadat. A makacs bőrkeményedésekre hidratálás után húz vékony zoknit, és viseld éjszaka is, hogy gyorsabban gyógyuljon.

Az ellazító lábfürdő enyhítheti a fájdalmat és segítheti a gyógyulást. A vízbe tegyél tengeri sót vagy frissítő illóolajokat.

Kezeld a fertőzéseket! Nagyon hasznos a teafaolaj és a kakukkfű illóolaja. Fordulj orvoshoz vagy pedikűröshöz olyan betegségekkel amelyek nem múlnak el maguktól. Már egy egyszerű kezeléssel komfortosabbá lehet tenni a járást.  


Ha ezeket megtetted magadért, akkor már sokat tettél a lábad egészségéért!

Ne feledd, hogy a lábad visz el Téged mindenhová!

Amennyiben segítségre van szükséged a lábaddal kapcsolatban, vastag bőrkeményedések, benőtt köröm, tyúkszem, szemölcs nehezíti a járásodat fordulj hozzám bizalommal.

Pedikűrösöd: Angéla


Forrás: hvg könyvek, Természetes szépségápolás