Kézápolási alapok

2021.07.10

Kézápolási rutin

A kézfejed folyamatosan ki van téve a napfénynek, a szélnek, az esőnek és a hidegnek. Mivel a kezeidet használod mosakodásra, takarításra, sokkal jobban hatnak rájuk a kíméletlen vegyszerek, mint a test többi részére. A köröm és a bőr könnyen megsérül, az elhanyagolt kézfejeken sokkal jobban meglátszik a kor, ami akár még öregebbnek is mutathat Téged.

Az egészséges körmök általában egyforma színűek, nem foltosak, nem barázdáltak vagy horpadtak, hanem sima felületűek. A csúnya körmök utalhatnak a rendszeres ápolás és törődés hiányára, de jelezhetnek valamilyen komolyabb, kezelést igénylő betegséget is mint  például gombás fertőzést.

A RENDSZERES KÉZMOSÁS után mindig hidratáld a bőrödet.

A KÖRMEIDET ÉPPÚGY HIDRATÁLNI KELL mint a tested többi részét. Masszírozz hidratálót a körömágyadba és a körmödbe, hogy elősegítsd az egészséges keringést, hogy az oxigénben és tápanyagban gazdag vér eljusson a körmeidhez.

VISELJ KESZTYŰT mosogatáshoz, kertészkedéshez, takarításhoz, mert ilyenkor a kezed hosszabban érintkezik kíméletlen tisztítószerekkel és vízzel.

NE RÁGD A KÖRMEIDET és ne tépked a bőrt, ezzel kárt teszel a körömágyadban, ahol a körmöt termelő sejtek nagy része található. Már egy apró vágással is utat nyithatsz a baktériumoknak és gombás fertőzéseknek. A körmök nagyon lassan nőnek, a sérült rész hónapokig látszik.

RENDSZERESEN VÁGD LE A KÖRMEIDET és tartsd tisztán a köröm alatti területet. Használj éles körömvágó ollót vagy csipeszt, reszelővel finomítsd a sarkakat.

SOHA NE TÉPD LE  a körömágynál elvált bőrdarabot, mert biztos, hogy beletépsz az élő szövetbe is. Inkább óvatosan vágd le.


Köröm étrend

Az étrend erősen meghatározza a körmök és a bőr egészségét. Fogyassz elegendő mennyiségű és minőségű egészséges zsírsavat, ezzel táplálod a bőrödet és a körmödet. Szedj multivitaminokat és ásványi anyagokat, sokszor a nyomelemek hiánya okoz problémát. A jó minőségű, fehérjedús ételek, hüvelyesek, diófélék, magvak, hozzájárulnak a körmök egészségéhez. Fogyassz B-vitaminban gazdag ételeket. Igyál sok vizet. A megfelelően hidratált szervezet hozzájárul a körmök és a bőr egészségéhez.


Kozmetikusod: Angéla


Forrás: hvg könyvek, Természetes szépségápolás