Bőrünk Órája

2021.07.03

Mint minden szervednek így a bőrödnek is megvan a maga saját bioritmusa.

Az egészséges, normális bőr minősége, akár óránként is változhat. Sokszor befolyásolja a napfolyamán ért külső - belső változások. Stressz helyzetben a bőr is ugyan úgy megfeszül mint ahogy a lelked nyugtalanná válik. De fordítva is igaz, hogyha a lelked nyugodt kiegyensúlyozott ez bizony látszik a bőrödön is. Nem véletlen, hogy sok bőrbetegségnek lelki eredete van. Ha ilyet tapasztalsz érdemes utána járnod. Sokszor az ekcéma, övsömör összehozható a stresszel, vagyis először a lelkedet gyógyítsd.


Cirkadián ritmus


Mit is jelent ez a szó, hogy cirkadián ritmus? Nos nem mást mint a bőr napszaknak megfelelő működését.

Hajnal 2 óra körül a legszárazabb a bőröd ezért, használj hidratáló krémet lefekvés előtt.

Reggel 8 óra körül nem ajánlatos szérumokat és maszkokat használni mert a bőröd nem tudja hasznosítani a rákent hatóanyagokat.

Dél tájékán a bőröd zsírtermelése a maximumát nyújtja. Ilyenkor a legcsillogóbb a bőr az intenzív zsírtermeléstől.

Délután a bőr nyugodtabb, vízvesztése ebben az időszakban jelentős ezért ilyenkor használj hidratáló krémet.

Délután 4 óra körül a legideálisabb időszak a maszkok és szérumok használatára. A bőröd ilyenkor tudja a leghatékonyabban felhasználni a kapott tápanyagokat.

Délután 4 és este 9 óra között a bőröd hőmérséklete ilyenkor a legmagasabb. Pórusaid tágabbak, ezáltal többet izzadhatsz. Ha méregteleníteni akarsz akkor ilyenkor vegyél meleg fürdőt vagy menj el szaunázni.

Este 9 és éjfél között a bőröd érzékenysége magasra szökken ezért a viszkető bőrproblémák fokozottabban jelentkeznek. Alvás közben a bőröd savasabb, zsírosabb. Ne használj lefekvés előtt savas hámosítókat és bőrradírt.

Éjfélkor képződnek a bőrsejtek a legintenzívebben. A termelődés optimuma este 9 és hajnal 3 között van. Érdemes ebben az időszakban aludnod! A fiatalság egyik titka!


Kísérd figyelemmel bőröd működését a nap különböző szakaszaiban, hogy optimálisan tudjon veled együtt működni.

Kozmetikusod: Angéla


Forrás: hvg könyvek, Természetes szépségápolás